Japonský jen opět posiluje. Připravte se na možné změny na trhu

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky

Na začátku tohoto měsíce vyvolalo srovnatelné posílení jenu carry trade, které otřáslo rizikovými trhy včetně kryptoměn.

Devizový trh je opět vychýlen ve prospěch málo rizikového japonského jenu.

Na začátku tohoto měsíce způsobil srovnatelný nadvýkon jenu obchod carry, který rozkolísal riziková aktiva včetně kryptoměn.
Někteří analytici se obávají, že brzy může dojít k dalšímu odvíjení carry.

Japonský jen (JPY) posiluje vůči americkému dolaru (USD) a překonává ostatní fiat měny na trhu připomínajícím začátek srpna, kdy došlo k výraznému poklesu bitcoinu (BTC) a světových akciových trhů.

Na znamení obnovení příklonu k „protirizikové“ měně posílil jen od konce čtvrtka o 2,4 % na 145 za dolar a zastavil tak návrat k oslabení z minima 141,68 z 5. srpna. Měřítkem ochoty riskovat je australský dolar, vůči němuž jen posílil o více než 1 %. Ve srovnání s britskou librou a eurem vykazuje ještě větší razanci.

Aktivita na devizovém trhu se podobá převaze jenu na konci července a na začátku tohoto měsíce, která vyvolala rozpouštění carry trades, neboli býčích sázek na zvýšení rizika, financovaných relativně levnými úvěry denominovanými v jenech, protože půjčování japonské měny se stalo nákladnějším.

Následné snížení rizikové expozice na konvenčních trzích mělo nepříznivý vliv na bitcoin a odvětví kryptoměn jako celek. Během osmi dnů, které předcházely 5. srpnu, klesl bitcoin z přibližně 70 000 USD na 50 000 USD, než se spolu s růstem kurzu USD/JPY zvýšil na 60 000 USD.

Jiní pozorovatelé se však domnívají, že v nadcházejících týdnech může odeznívání carry trade opět zesílit, a to v důsledku vývoje americké ekonomiky a nadcházejícího zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC), který bude rozhodovat o úrokových sazbách v polovině září.

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky