Dluh Ameriky roste každých 100 dní o 1 bilion dolarů – Kiyosakiho varování

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky

Robert Kiyosaki, významný investor a autor bestselleru Bohatý táta, chudý táta, soustavně varuje před blížícím se finančním kolapsem, který by mohl postihnout Spojené státy a potenciálně celý svět. Nedávno upozornil na další znepokojivou skutečnost a zdůraznil význam investic do zlata, stříbra a bitcoinu (BTC).

Podle Kiyosakiho jsou tato aktiva životně důležitá, protože Spojené státy se stále hlouběji zadlužují a každých 100 dní zvyšují svůj dluh o závratný 1 bilion dolarů, což zdůraznil ve svém příspěvku na sociálních sítích 22. srpna.

Zvyšování dluhu o 1 bilion dolarů každých 100 dní

Již na začátku letošního března analytici Bank of America (NYSE: BAC) bili na poplach ohledně situace s americkým dluhem. Varovali, že státní dluh je na cestě k nárůstu o 1 bilion dolarů každých 100 dní.

V reakci na toto varování zaznamenala cena bitcoinu výrazný nárůst, vyšplhala se nad 60 000 USD a posunula svou tržní kapitalizaci zpět nad hranici 1 bilionu USD. Michael Hartnett, hlavní stratég Bank of America, tento vývoj komentoval slovy: „Státní dluh USA se každých 100 dní zvyšuje o 1 bilion dolarů.“

Dále poznamenal, že tento rychlý nárůst dluhu způsobil, že se obchody s „dluhovým znehodnocením“, jako je zlato dosahující 2 077 USD za unci a Bitcoin dosahující 67 734 USD, dostaly na téměř rekordní hodnoty.

Kiyosaki a Hartnett nejsou jedinými hlasy, které vyjadřují obavy z rostoucího dluhu. Joao Gomes, profesor financí na Wharton Business School, rovněž vyjádřil své obavy z možných důsledků rostoucího amerického dluhu.

Varoval, že tento rostoucí dluh by mohl vyvolat finanční krizi již v roce 2025. Gomes vysvětlil, že pokud bude vláda provádět politiku, jako je rozsáhlé snížení daní nebo další kolo výrazných fiskálních stimulů, mohlo by to vyvolat prudký nárůst úrokových sazeb, což by vedlo k finanční krizi.

V lednu tyto obavy podpořil Nassim Taleb, autor knihy Černá labuť. Popsal, že americká ekonomika se ocitla v pasti „spirály smrti“, kterou pohání opakovaná rozhodnutí Kongresu o zvýšení dluhového stropu.

Taleb varoval, že tento postup, jehož cílem je vyhnout se bezprostředním důsledkům řešení dluhového problému, může nakonec vést k dluhové spirále, kterou přirovnal ke „spirále smrti“ pro ekonomiku.

Jak velký je americký dluh?

Státní dluh USA nyní přesáhl 35 bilionů dolarů a zahrnuje jak dluh v držení veřejnosti, tak dluh ve federálních svěřenských fondech a na dalších vládních účtech.

Státní dluh USA

Tento rostoucí dluh sleduje nezisková organizace Peter G. Peterson Foundation. Nadace připisuje rostoucí dluh několika faktorům, včetně stárnoucí generace baby boomu, rostoucích nákladů na zdravotní péči a daňového systému, který negeneruje dostatečné příjmy na pokrytí vládních slibů.

Dluh veřejného sektoru

Nadace navíc poznamenala, že pandemie koronaviru zhoršila již tak neudržitelnou fiskální trajektorii.

K 23. srpnu dosáhla cena zlata historického maxima 2 494 USD za unci, zatímco stříbro se obchoduje v blízkosti 30 USD za unci. Bitcoin má v současné době hodnotu 61 200 dolarů. Tyto vysoké ceny zlata, stříbra a bitcoinu odrážejí rostoucí obavy o stabilitu tradičních finančních systémů a zvyšující se poptávku po aktivech, která jsou v době ekonomické nejistoty vnímána jako bezpečné útočiště.

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky