Uzavření kryptofarmy vedlo k prudkému nárůstu účtů za elektřinu v Norsku

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky

Těžební zařízení provozované společností Kryptovault ve městě Stokmarknes v Norsku bylo uzavřeno, jak uvedl místní zpravodajský server NRK. Rozhodnutí přijala obec Hadsel, která se rozhodla neobnovit provozní povolení společnosti. Toto rozhodnutí následovalo po opakovaných stížnostech místních obyvatel na hluk pocházející z tohoto zařízení. Těžební centrum fungovalo téměř tři roky před svým uzavřením.

Hlavní příčinou hluku byly vzduchové chladiče používané v zařízení. Starosta Hadsellu, Kjell-Børge Freiberg, a další úředníci upozornili, že tyto chladiče byly mnohem hlučnější než systémy kapalného chlazení.

Navzdory snahám společnosti Kryptovault řešit problém stavbou vyšších protihlukových bariér a instalací zvukově izolačních materiálů zůstal hluk významným problémem. V důsledku toho obyvatelé nadále podávali stížnosti na rušení.

(Bylo by skvělé přidat toto video: Hluk z datového centra – NRK)

Nárůst nákladů na elektřinu

Po uzavření zařízení místní energetická společnost Noranett oznámila zvýšení cen elektřiny pro obyvatele. Těžební zařízení spotřebovalo více než 80 GWh elektřiny ročně, což bylo přibližně stejné množství energie, které spotřebovalo zhruba 3 200 domácností.

Tato spotřeba představovala 20 % příjmů společnosti Noranett. Aby vyrovnala ztrátu příjmů z uzavření zařízení, rozhodla se společnost Noranett zvýšit ceny elektřiny pro své zákazníky o 20 %.

Robin Jakobsen, vedoucí sítě Noranett, odhadl, že průměrná domácnost zaznamená zvýšení svých ročních účtů za elektřinu o přibližně 2 500 až 3 000 norských korun, což je přibližně 235 až 280 dolarů. V současnosti většina domácností platí za elektřinu zhruba 12 000 až 13 000 korun ročně, což znamená, že toto zvýšení představuje významný nárůst nákladů pro obyvatele.

V reakci na uzavření zařízení a jeho ekonomické dopady starosta Freiberg uvedl, že obec aktivně hledá nové projekty, které by zaplnily mezeru po uzavření těžebního zařízení. Cílem je přilákat podniky, které by mohly využít dostupnou energii k prospěchu komunity.

Cílem je zmírnit finanční zátěž obyvatel a zároveň se v budoucnu vyhnout podobným problémům. Starosta Freiberg zdůraznil význam podpory odvětví, která pozitivně přispívají k místnímu prostředí, aniž by způsobovala nepříjemnosti nebo rušení obyvatel.

Reakce

K této zprávě se vyjádřil Daniel Batten, výzkumník a spoluzakladatel CH4 Capital:

„Další důkaz, že těžba Bitcoinu udržuje ceny elektřiny nižší pro běžné lidi.“

„Brad Jones, provozovatel sítě v Texasu, řekl totéž.“

„Recenzovaný výzkum tvrdí totéž.“

„Když politici klamou o Bitcoinu, trpí lidé.“

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky