Plán MiCA pro Irsko: Přelomový krok pro kryptoměny a finance

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky

Evropská unie (EU) byla jedním z prvních regionů na světě, který zavedl komplexní soubor předpisů zaměřených na rozvoj kryptoměn jak pro vývojáře, tak pro investory.

V červnu 2023 oficiálně vstoupilo v platnost nařízení o trzích s kryptoaktivy (MiCA) EU. Od té doby všech 27 členských států EU aktivně pracuje na svých strategiích, jak tyto předpisy nejlépe implementovat ve svých zemích.

Na výroční konferenci Asociace pro finanční trhy v Evropě (AFME) zaměřené na evropskou regulaci a právo dne 23. září zdůraznila Derville Rowland, zástupkyně guvernéra Irské centrální banky, závazek Irska zůstat v čele bezpečných inovací prostřednictvím MiCA.

Guvernér irské centrální banky Derville Rowland

Pohled Irska na MiCA

Ve svém projevu Rowland popsala technologie založené na blockchainu jako jednu z nejvýznamnějších a nejvíce transformačních inovací ve finančním sektoru v posledních letech.

Zdůraznila, že již existuje mnoho „pozitivních příběhů“ o tom, jak blockchain ovlivňuje různá odvětví, zejména prostřednictvím tokenizace investičních produktů, zlepšení infrastruktury po obchodu a zvýšení interoperability mezi různými finančními systémy.

Podle Rowland představuje MiCA klíčový krok pro Evropu na cestě k tomu, aby se stala světovým lídrem v přijímání těchto nových a dynamických technologií. Regulační rámec poskytne místním finančním institucím potřebné pokyny k podpoře „finanční inkluze“ a pomůže „demokratizovat finance“.

Jinými slovy, cílem MiCA je zpřístupnit finanční služby širší skupině lidí a zajistit, aby výhody těchto inovací byly sdíleny napříč společností.

MiCA poprvé zavádí harmonizovaný regulační rámec pro celý sektor kryptoaktiv v EU. To zahrnuje kapitálové a behaviorální požadavky na vydavatele elektronických peněz a tokenů vázaných na aktiva, stejně jako na poskytovatele služeb s kryptoaktivy. Rovněž existují konkrétní pravidla, která se vztahují na veřejné nabídky kryptoaktiv, která nejsou elektronickými penězi ani tokeny vázanými na aktiva.

Prioritní oblasti Irska pro implementaci MiCA

Rowland nastínila dvě hlavní priority pro Irsko při implementaci MiCA. První prioritou je úzká spolupráce s ostatními členskými státy EU a evropskými dozorovými orgány (ESA), aby bylo zajištěno konzistentní provádění MiCA ve všech zemích.

Zdůraznila, že MiCA jako první velký regulační rámec pro tento sektor je důležitou příležitostí k zajištění toho, aby různé země nevolily odlišné přístupy, které by mohly vést k regulačním nesrovnalostem po celé Evropě.

Druhou prioritou je zlepšit proces autorizace prostřednictvím podpory zapojení průmyslu. Tento přístup pomůže objasnit očekávání centrální banky vůči společnostem, které chtějí splňovat požadavky MiCA.

Dále uvedla, že toto zaměření již vedlo k významným zlepšením, jako jsou lepší hodnocení rizik, jasnější komunikace a účinnější dohledové postupy.

Role finanční stability a globální konkurenceschopnosti

Rowland také zdůraznila potřebu udržet finanční stabilitu a odolnost ve širším finančním sektoru. Vysvětlila, že to je zásadní pro zajištění dlouhodobého udržitelného hospodářského růstu v Irsku i v celé Evropě. Podle Rowland se musí Evropa soustředit na zmenšení inovačního rozdílu mezi Spojenými státy a Čínou, zejména v oblasti pokročilých technologií.

Pokroky v Evropě

Ačkoli je MiCA široce zaměřená regulace na úrovni EU, členské státy již začaly připravovat podniky na dodržování nových pravidel ve svých zemích.

Například v říjnu 2023 oznámilo Španělsko, že hodlá zahájit implementaci MiCA o šest měsíců dříve, než je oficiální termín v červenci 2026. Španělské kryptoregulace vstoupí v platnost v prosinci 2025, což odráží jejich proaktivní postoj.

Podobně Lotyšská centrální banka podnikla vlastní kroky k souladu s novými kryptoregulacemi, když otevřela bezplatné konzultace pro společnosti zaměřené na krypto, aby se mohly připravit na dodržování MiCA s předstihem.

Tento proaktivní přístup pomůže společnostem lépe porozumět novým regulačním rámcům a zajistit hladší přijetí těchto pokynů.

Závěrem lze říci, že nařízení MiCA EU bude hrát klíčovou roli při formování budoucnosti kryptoměn a blockchainových technologií v celé Evropě. Zaměřením na finanční inkluzi, stabilitu a globální konkurenceschopnost má za cíl postavit Evropu do čela bezpečných a odpovědných inovací.

S členskými státy, jako jsou Irsko, Španělsko a Lotyšsko, které již činí rozhodné kroky k implementaci, vypadá budoucnost regulace kryptoměn v Evropě slibně a dobře strukturovaně.

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky