Kiyosaki odhaluje strategie přežití během největší finanční krize

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky

Robert Kiyosaki, známý investor, podnikatel a autor bestselleru „Bohatý táta, chudý táta“, opět varuje před nadcházející finanční krizí. Domnívá se, že ekonomický pokles je nevyhnutelný, a sdílí strategie, které mohou lidem pomoci ochránit se.

Ve svém nedávném příspěvku na X (dříve Twitter) z 26. září se Kiyosaki odkazoval na rady z nové knihy Jamese Rickardse MoneyGPT a doporučil praktické kroky, které lidé mohou podniknout, aby se připravili na těžké časy. Jeho hlavním doporučením je mít hotovost a stříbrné mince místo spoléhání se výhradně na bankovní účty.

Kiyosaki doporučil odložit částku, která pokryje dvouměsíční výdaje, v hotovosti a uložit ji na bezpečné místo. Zdůraznil důležitost mít fyzický přístup k penězům během krize, místo spoléhání se na digitální nebo bankovní aktiva. Kromě hotovosti vybízel lidi, aby šetřili ve stříbrných mincích jako alternativu k úsporám v bankách. Podle něj může stříbro uchovávat svou hodnotu a být užitečnější v nouzových situacích.

Proč je důležité mít stříbro a bitcoin

Kiyosaki vysvětlil, proč dává přednost uchovávání stříbrných mincí, konkrétně amerických stříbrných mincí Silver Eagle, před držením hotovosti. Uvedl, že během finanční krize by mohly unce stříbrných mincí sloužit jako forma peněz, což z nich činí cenné aktivum. Stříbro jako hmatatelný zdroj může sloužit jako spolehlivý uchovatel hodnoty, když tradiční měnové systémy čelí tlaku. Z tohoto důvodu doporučuje kombinovat hotovost a stříbro pro pokrytí základních výdajů v krátkodobém horizontu.

Kromě stříbra Kiyosaki také zdůraznil důležitost vlastnictví bitcoinu (BTC). Trvale doporučuje bitcoin jako způsob, jak získat výhodu tváří v tvář ekonomické nestabilitě. Domnívá se, že z dlouhodobého hlediska může bitcoin pomoci lidem uspět ve světě financí. Podle Kiyosakiho je rozumné investovat do bitcoinu po uložení dostatečné hotovosti a stříbra k pokrytí dvouměsíčních životních nákladů, abyste maximalizovali potenciální zisky.

Kiyosaki vyslovil odvážné předpovědi o budoucí hodnotě bitcoinu. Dříve předpověděl, že do roku 2025 bitcoin dosáhne 500 000 USD a do roku 2030 dokonce 1 milion USD. Jeho optimistický výhled na bitcoin je spojen s jeho vírou, že umělá inteligence (AI) výrazně naruší finanční svět a způsobí zásadní změny v tom, jak peníze fungují globálně. Věří, že tento technologický posun zvýší hodnotu kryptoměn, jako je bitcoin, na nové úrovně.

Odklon od akciového trhu

Kromě doporučení investovat do stříbra a bitcoinu Kiyosaki také upozornil na významný krok, který učinil Warren Buffett, generální ředitel Berkshire Hathaway a jeden z nejznámějších investorů na světě. Kiyosaki poukázal na to, že Buffett nedávno prodal velkou část svých akcií Apple (NASDAQ: AAPL) a převedl značnou část peněz do hotovosti. Toto rozhodnutí označil za znamení, že i nejlepší investoři se začínají obávat o akciový trh.

Ve druhém čtvrtletí roku 2024 prodala Buffettova společnost 389 milionů akcií společnosti Apple, což je v ostrém kontrastu s jeho držením ve stejném období předchozího roku. Navzdory tomuto masivnímu výprodeji stále tvoří akcie Apple přibližně 30 % portfolia Berkshire Hathaway, což ukazuje, že i když Buffett snížil svou pozici, zcela se technologického giganta nevzdal. Kiyosaki vidí v tomto kroku důkaz, že i tradičně silné akcie mohou být zranitelné v nadcházející finanční bouři.

Kiyosakiho rada vyhýbat se akciovému trhu je v souladu s jeho dlouholetými varováními o hrozícím krachu. Opakovaně vyjadřoval obavy, že největší krach akciového trhu v historii již začal a podle jeho názoru se v blízké budoucnosti situace ještě zhorší. Tento pesimistický pohled na akcie odráží definici finanční deprese podle Jamese Rickardse, kdy trhy mohou mít potíže po delší dobu a tradiční investice mohou vykazovat slabé výkony.

Dlouhodobé varování

Ačkoli se Kiyosakiho předpovědi mohou zdát znepokojivé, podobná varování vydává již více než deset let. Již od roku 2011 Kiyosaki varoval před finančními katastrofami a jeho kritici často poukazují na to, že jeho pochmurné předpovědi se dosud plně neuskutečnily. Nicméně současná ekonomická situace, charakterizovaná rostoucí inflací, geopolitickým napětím a technologickými změnami, přitáhla novou pozornost k jeho doporučením.

„Už se to děje. Krach už začal. Jak říká Rickards, vstoupili jsme do deprese v roce 2008, a definice deprese je slabý růst, takže Amerika a svět se nevyvíjejí.“

Bez ohledu na to, zda se Kiyosakiho předpovědi naplní, jeho rady nabízejí způsob, jak se pojistit proti potenciálním rizikům. Tím, že vybízí lidi, aby se zaměřili na pevná, hmatatelná aktiva, jako je stříbro a bitcoin, a měli dostatek hotovosti, věří Kiyosaki, že lidé mohou lépe ochránit sami sebe před nejistotami finanční budoucnosti. Jeho poselství je jasné: připravte se nyní, než krize udeří.

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky