Caroline Ellison, bývalá generální ředitelka Alameda Research, odsouzena na dva roky vězení

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky

V úterý federální soudce odsoudil bývalou generální ředitelku společnosti Alameda Research, Caroline Ellison, k dvouletému vězení.

Soudce uvedl, že 29letá Ellison může svůj trest odpykat ve věznici s minimální ostrahou poblíž Bostonu, kde žije její rodina. Bude muset také vrátit téměř 11 miliard dolarů. Po odpykání trestu bude Ellison tři roky pod dohledem.

Soudce Lewis A. Kaplan vyjádřil soucit s Ellison, navzdory udělenému trestu. Ellison byla klíčovým svědkem ve vládním procesu proti Samu Bankmanu-Friedovi, zakladateli a generálnímu řediteli FTX, který byl také jejím bývalým přítelem. Několik minut před vynesením rozsudku soudce poznamenal: „Byla jste zranitelná a byla jste využita.“ „Upřímně se kaješ.“

„Za 30 let, co jsem tady, jsem viděl mnoho spolupracujících svědků, ale nikdy jsem neviděl nikoho jako slečnu Ellison,“ poznamenal Kaplan a uznal její spolupráci.

Poukázal však na to, že FTX byla jedním z nejhorších finančních podvodů, jaké kdy byly v této zemi spáchány, a pomoc Ellison nestačila k tomu, aby se vyhnula vězení. Kaplan prohlásil: „V takto vážném případě udělit ‘vstupenku na svobodu' není něco, co bych mohl akceptovat,“ než požádal Ellison, aby vstala a přijala svůj dvouletý trest. Ellison bude muset odpykat alespoň 75 % svého trestu, než bude mít nárok na podmínečné propuštění, protože se jedná o federální zločin.

Během trestního procesu proti Bankmanu-Friedovi v loňském roce svědčila Ellison proti němu a uvedla, že se pokusil uplatit zahraniční úředníky a úmyslně poskytl věřitelům falešné finanční informace.

Ve zprávě před úterním slyšením prokuratura uvedla, že její svědectví bylo „základním kamenem“ pro usvědčení Bankmana-Frieda. Na začátku letošního roku byl Bankman-Fried shledán vinným ve všech sedmi bodech obžaloby z podvodu a spiknutí a byl odsouzen k 25 letům vězení. V současné době se proti rozsudku odvolává. Při svých úterních proslovech před soudem asistentka státního zástupce USA Danielle Sassoon, která vedla proces proti Bankmanu-Friedovi, toto prohlášení zopakovala.

Anjan Sahni, výkonný partner společnosti Wilmer Hale, zastupoval Ellison u soudu a tvrdil, že jeho klientka byla uvedena v omyl Bankmanem-Friedem, se kterým měla v minulosti romantický vztah. Ellison se podílela na podvodu, protože chtěla potěšit Bankmana-Frieda, ale po krachu FTX její právník uvedl, že „našla svůj morální kompas.“

Před vynesením rozsudku pronesla Ellison krátký projev, ve kterém vyjádřila přání omluvit se bývalým klientům FTX a Alameda, stejně jako svým bývalým kolegům, přátelům a rodině.

Třesoucím se hlasem řekla:

„Lidský mozek má problém pochopit velká čísla.“

„Nedokážu si ani představit bolest, kterou jsem způsobila.“

Ellison má přibližně 45 dní na to, aby se dobrovolně přihlásila do federálního vězeňského úřadu a začala si odpykávat svůj trest.

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky