Studená peněženka: Co to je a jak funguje

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky

Studená peněženka je nezbytný nástroj pro každého, kdo to s ochranou své kryptoměny myslí vážně. Tento článek vám poskytne podrobné vysvětlení toho, co je studená peněženka, jaké druhy studených peněženek existují a dá vám tipy, jak je používat.

Co je to studená peněženka?

Studená peněženka je fyzické zařízení, které ukládá vaše soukromé klíče ke kryptoměně offline. To ho činí mnohem bezpečnějším než ukládání klíčů v horké peněžence („hot wallet“), která je připojena k internetu.

Existují dva hlavní typy studených peněženek:

  • Hardwarové peněženky: Tato fyzická zařízení vypadají jako USB flash disk. Ukládají vaše soukromé klíče v zabezpečeném čipu, který není připojen k internetu. Mezi oblíbené hardwarové peněženky patří Ledger Nano X, Trezor Model T a KeepKey.
  • Papírové peněženky: Jedná se o fyzické listy papíru, na kterých jsou vaše soukromé klíče vytištěny ve formě QR kódu. Papírové peněženky jsou nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak uložit svou kryptoměnu offline, ale jsou také nejzranitelnější vůči krádeži nebo poškození.

Studené peněženky jsou nejlepší způsob, jak uložit svou kryptoměnu, pokud máte obavy o bezpečnost. Jsou mnohem méně náchylné k hacknutí než horké peněženky a nabízejí nejlepší ochranu před malwarem a viry.

Proč potřebujete studenou peněženku?

Existuje několik důvodů, proč byste mohli potřebovat studenou peněženku pro svou kryptoměnu. Zde jsou některé z nejčastějších důvodů:

Proč potřebujete studenou peněženku
  • Zvýšená bezpečnost: Jak již bylo zmíněno, studené peněženky jsou mnohem bezpečnější než horké peněženky, protože nejsou připojeny k internetu. To znamená, že vaše soukromé klíče nejsou vystaveny hackerům nebo malwaru. Pokud držíte velké množství kryptoměny, je nezbytné použít studenou peněženku k ochraně své investice.
  • Offline úložiště: Pokud se obáváte možnosti krádeže své kryptoměny, studená peněženka je nejlepší způsob, jak uložit své tokeny. Se studenou peněženkou jsou vaše soukromé klíče uloženy offline a nikdo, kdo nemá fyzický přístup k peněžence, k nim nemůže získat přístup. To činí mnohem obtížnějším pro hackery ukrást vaši kryptoměnu.
  • Ochrana před malwarem a viry: Horké peněženky jsou náchylné k malwaru a virům, které mohou ukrást vaše soukromé klíče. Studené peněženky však nejsou připojeny k internetu, takže nejsou náchylné k těmto útokům.
  • Pohodlí při malých transakcích: Ačkoli studené peněženky nejsou ideální pro časté transakce, jsou pohodlné pro občasné nákupy nebo zasílání kryptoměny přátelům nebo rodině. Když potřebujete provést transakci, můžete jednoduše připojit svou studenou peněženku k počítači a odeslat svou kryptoměnu.
  • Odolnost: Studené peněženky jsou odolné a mohou vydržet mnoho let bez poškození. To znamená, že svou kryptoměnu můžete uchovávat po mnoho let bez obav, že by byla poškozena.

Studená peněženka je nezbytný nástroj pro každého, kdo to s ochranou své kryptoměny myslí vážně. Jsou mnohem bezpečnější než horké peněženky a nabízejí nejlepší ochranu před malwarem a viry.

Pokud držíte velké množství kryptoměny nebo pokud se jen obáváte o bezpečnost své investice, studená peněženka je rozumnou investicí.

Populární studené peněženky

Oblíbené studené peněženky.

Ledger

Ledger je francouzská společnost založená v roce 2014. Je to jeden z nejpopulárnějších hardwarových peněženek na světě, známý svou uživatelsky přívětivou rozhraním a širokým spektrem podporovaných kryptoměn.

Ledger nabízí dva hlavní modely hardwarových peněženek: Ledger Nano S a Ledger Nano X.

Ledger Nano S Plus je malé a cenově dostupné zařízení, které dokáže spravovat více než 5500 coinů a tokenů. Má malý displej, který zobrazuje detaily transakcí, a lze jej připojit k počítači pomocí USB kabelu.

Ledger Nano X je pokročilejší zařízení, které může uložit až 100 různých aplikací. Má větší displej a vestavěný Bluetooth čip, takže může být připojen k počítači bezdrátově.

KeepKey

KeepKey je americká společnost založená v roce 2015. Je to populární hardwarová peněženka, známá svým velkým displejem a schopností ukládat širokou škálu kryptoměn. KeepKey nabízí jeden hlavní model hardwarové peněženky: KeepKey Hardware Wallet.

KeepKey Hardware Wallet je velké a snadno použitelné zařízení, které podporuje 7217 aktiv a 348 blockchainů. Má velký displej, který zobrazuje detaily transakcí, a lze jej připojit k počítači pomocí USB kabelu.

Trezor

Trezor je česká společnost založená v roce 2014. Je to jedna z nejstarších a nejrespektovanějších hardwarových peněženek na světě. Trezor nabízí jeden hlavní model hardwarové peněženky: Trezor Model T.

Trezor Model T je velké a pokročilé zařízení, které může uložit více než 9000 podporovaných coinů a tokenů. Má velký displej, který zobrazuje detaily transakcí, a lze jej připojit k počítači pomocí USB kabelu.

Jak funguje studená peněženka?

Studená peněženka, známá také jako cold storage, je termín používaný v kryptoměnách k popisu procesu ukládání kryptoměn offline. To znamená, že váš digitální peněženka není připojen k internetu, což ho činí mnohem bezpečnějším před hackery a malwarem.

Jak to funguje:

  • Generování seed fráze: Prvním krokem je generování seed fráze, což je jedinečný identifikátor používaný k přístupu a utrácení vaší kryptoměny. Seed fráze je obvykle reprezentována dlouhou řadou znaků.
  • Uložení seed fráze offline: Jakmile jste vygenerovali seed frázi, musíte ji uložit offline, mimo jakákoliv zařízení připojená k internetu. To lze provést pomocí různých metod, jako je hardwarová peněženka nebo papírová peněženka.
  • Použití soukromého klíče k provádění transakcí: Když chcete poslat kryptoměnu z cold storage, budete muset připojit zařízení, které obsahuje váš soukromý klíč, k online počítači. Počítač použije váš soukromý klíč k podpisu transakce, která bude následně vysílána na blockchain.

Typy studených peněženek

Kastodiální a ne-kastodiální peněženky jsou dva typy kryptoměnových peněženek, které se liší v tom, jak ukládají vaše soukromé klíče.

Kastodiální peněženky

V kastodiální peněžence jsou soukromé klíče drženy třetí stranou, jako je burza nebo poskytovatel peněženky. To znamená, že nemáte přímý přístup ke svým soukromým klíčům, což může být bezpečnostním rizikem. Kastodiální peněženky jsou však často pohodlnější na použití, protože nevyžadují, abyste si spravovali vlastní soukromé klíče.

Ne-kastodiální peněženky

V ne-kastodiální peněžence jsou soukromé klíče uloženy na vašem vlastním zařízení, jako je počítač nebo mobilní telefon. To znamená, že máte plnou kontrolu nad svými soukromými klíči, což činí vaše kryptoměnové aktiva bezpečnějšími. Nicméně, ne-kastodiální peněženky mohou být pro začátečníky obtížnější k použití, protože jste zodpovědní za správu svých vlastních soukromých klíčů.

Hardwarové peněženky

Hardwarové peněženky jsou fyzická zařízení, která ukládají vaše soukromé klíče offline. To je činí velmi bezpečnými, protože nejsou připojena k internetu a nejsou proto náchylná k hackerům. Hardwarové peněženky jsou také velmi pohodlné na použití, protože je můžete připojit k počítači nebo mobilnímu zařízení k provádění transakcí. Mezi oblíbené hardwarové peněženky patří Ledger Nano X, Trezor Model T a KeepKey.

Softwarové peněženky

Softwarové peněženky jsou softwarové aplikace, které jsou nainstalovány na vašem počítači nebo mobilním zařízení. Ukládají vaše soukromé klíče na vašem počítači nebo mobilním zařízení, což znamená, že jsou náchylné k hackerům, pokud je váš počítač nebo mobilní zařízení infikováno malwarem. Softwarové peněženky jsou obvykle pohodlnější na použití než hardwarové peněženky, protože nemusíte s sebou nosit fyzické zařízení. Mezi oblíbené softwarové peněženky patří Exodus, Electrum a MetaMask.

Papírové peněženky

Papírové peněženky jsou fyzické kousky papíru, na kterých jsou vaše soukromé klíče vytištěny ve formě QR kódu. Papírové peněženky jsou nejbezpečnější typ peněženky, protože nejsou připojeny k internetu a jsou imunní vůči útokům malwaru. Nicméně, papírové peněženky jsou také nejméně pohodlné na použití, protože musíte naskenovat QR kód pomocí telefonu nebo počítače k provádění transakcí.

Tipy

Zde je několik tipů:

  1. Uchovávejte soukromé klíče offline tím, že je uložíte na fyzické zařízení, jako je hardwarová peněženka nebo papírová peněženka. Hardwarové peněženky, které jsou odolné proti neoprávněnému zásahu, nabízejí lepší bezpečnost proti malwaru než papírové peněženky.
  2. Zvyšte bezpečnost použitím hardwarových peněženek, fyzických zařízení, která ukládají soukromé klíče offline. Jsou imunní vůči útokům malwaru a nabízejí dodatečnou ochranu pomocí funkcí, jako je PIN kód a přístupová fráze.
  3. Zajistěte bezpečné zálohování seed fráze, která je klíčová pro obnovu vaší kryptoměny v případě ztráty hardwarové peněženky. Nikdy ji neukládejte online ani nesdílejte s nikým, aby se předešlo neoprávněnému přístupu.
  4. Zajistěte bezpečnost svých hardwarových nebo softwarových peněženek pravidelnou aktualizací jejich firmware. To pomáhá opravovat chyby a řešit potenciální zranitelnosti, čímž chráníte své peněženky před nejnovějšími hrozbami.
  5. Ověřte si proces obnovy, abyste mohli rychle a snadno získat zpět přístup ke své kryptoměně v případě ztráty nebo odcizení hardwarové peněženky.
  6. Udržujte svou hardwarovou peněženku fyzicky bezpečnou tím, že ji uložíte na bezpečném místě, které je nedostupné pro ostatní. Vyhněte se jejímu používání na veřejných místech, abyste minimalizovali riziko krádeže nebo ztráty.
  7. Při provádění transakcí používejte bezpečné prostředí tím, že se ujistíte, že váš počítač je bez malwaru a připojen k bezpečné síti. Vyhněte se veřejným Wi-Fi sítím, protože jsou často méně bezpečné než soukromé.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Je studená peněženka stojí za to?

Ano. Studené peněženky stojí za to kvůli bezpečnosti, kterou poskytují.

Jaká je nejbezpečnější studená peněženka?

Trezor je nejbezpečnější studená peněženka.

Je studené ukládání nejlepší pro kryptoměny?

Ano. Studené ukládání je nejlepší způsob, jak uložit kryptoměny.

Co se stane, když dáte kryptoměnu do studeného úložiště?

Když dáte kryptoměnu do studeného úložiště, ukládáte ji offline na bezpečném místě.

Je peněženka Coinbase studená peněženka?

Ne. Peněženka Coinbase je horká peněženka, což znamená, že je připojena k internetu.

Začátečníci

Průvodce kryptoměnami pro začátečníky

Středně pokročilí

Průvodce pro středně pokročilé blockchainem a kryptografií

Expert

Zprávy o kryptoměnách pro odborníky